Comunicat Conferinta AAECR 2015


conferinta-iasi

In atmosfera deosebit de primitoare a Iasiului, la Hotel Unirea, sala Al. Ioan Cuza, s-a desfasurat in data de 24.04.2015, ce-a de a IX-a Conferinta Nationala de Eficienta Energetica in Cladiri. Editia de anul acesta, „Bilant si perspective”, s-a dorit a fi atat o analiza a ceea ce s-a realizat in domeniul energeticii cladirilor pana in prezent, cat si o privire spre viitoarele tinte, extrem de ambitioase, ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste eficienta energetica, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si extinderea utilizarii resurselor regenerabile de energie.

In sesiunea de deschidere a lucrarilor conferintei, au fost prezentate alocutiuni din partea conducerii AAECR, Rectoratului Facultatii de Contructii din Iasi, Inspectoratului de Stat in Constructii-Iasi, luari de cuvant prin care s-a evidentiat importanta implicarii specialistilor din domeniul energeticii cladirilor in vederea utilizarii potentialului de eficientizare energetica al acestora.

Conferinta a inclus trei sesiuni de lucrari: Sesiunea I – Noutați legislative la nivel UE si național, Sesiunea II – Tehnologii sustenabile pentru clădiri eficiente energetic si Sesiunea III – Exigențe în realizarea și estimarea performanței energetice a clădirilor, moderate de membrii Comitetului Director al AAECR.

La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai mediului academic, auditori energetici pentru cladiri, sponsorii evenimentului si mass media.

In prima parte a conferintei, doamna Presedinte AAECR Prof. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin a adus la cunostinta auditoriului tintele stabilite de Comisia Europeana in domeniul energie-clima, pentru orizonturile de timp 2030, respectiv 2050. Rolul esenţial în tranziţia către 2050 îl va juca eficienţa energetică, existând nevoia unui atenţii mai mari îndreptate asupra clădirilor, dar și asupra accesului consumatorilor la contoare inteligente și la alte tehnologii inteligente pentru a-şi reduce consumurile (Nota din partea Comisiei Europene).

Prin lucrarea „Analiza calitativă a certificatelor de performantă energetică centralizate la nivel national în vederea îmbunătătirii sistemului de certificare energetică”, Dr. ing. Horia Petran, INCD URBAN-INCERC – Sucursala INCERC Bucureşti, a prezentat in sinteza situatia privind activitatea auditorilor energetici pentru cladiri din Romania. La nivelul lunii martie 2015, au fost transmise catre baza de date INCERC, aproximativ 34.000 de certificate de performanta energetica. Analiza calitativa a acestor documente, a condus la stabilirea celor mai grave si frecvente greseli aparute (lipsă număr, suprapuneri numere de înregistrare, adresă incompletă etc).

Deosebit de interesante au fost si prezentarile realizate de domnul Serban Danciu, BPIE – „Programul de Renovare Termica a clădirilor existente din Romania-Opțiuni si influentă asupra volumului de afaceri din domeniu” si de doamna Conf. dr. Mihaela Georgescu – „Clădiri pasive în evolutie către NZEB, momentul 2015”.

Sponsorii evenimentului au prezentat solutii sustenabile pentru eficientizarea energetica a cladirilor (materiale de constructie, aparate de masura si tehnologii pentru asigurarea confortului interior), conferinta constituind un bun prilej pentru auditoriu de a primi informatii noi si utile in activitatea desfasurata in domeniul energeticii cladirilor.

In cadrul celei de a treia sesiuni de lucrari, doamna Prof. dr. ing. Irina Bliuc a prezentat lucrarea „Problematica reabilitării termo-higro-energetice a clădirilor de patrimoniu şi a celor de interes public – constrângeri şi mod de abordare”, evidentiind o varietate de solutii aplicabile reabilitarii cladirilor de patrimoniu.

Doamna Emilia-Cerna Mladin, membra a Comitetului Director al Aliantei Casei Active, a informat persoanele prezente la eveniment despre conceptul de casa activa si evolutia acesteia de la aparitia conceptului si pana in prezent.

Si nu in ultimul rand, reprezentanti ai firmelor de prestigiu prezente la conferinta noastra au prezentat materiale si tehnologii disponibile pe piata romaneasca pentru cladiri eficiente energetic de tip nZEB.

Desfasurandu-se intr-o atmosfera de inalt profesionalism, cea de-a IX-a Conferinta Nationala de Eficienta Energetica in Cladiri a constituit un bun prilej de intalnire si discutii pentru participantii la eveniment.

Multumim tuturor participantilor si sponsorilor care au facut posibila organizarea conferintei si ii invitam la urmatoarea Conferinta Nationala privind Eficienta Energetica in Caldiri, eveniment ce se va desfasura in primavara 2016 la Constanta.

Daniela Rotariu,
Comisia Imagine si Comunicare AAECR

Sponsori ai evenimentului:

© 2024 Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. Toate drepturile rezervate.

Site dezvoltat de Cristian Tismanaru.