Simpozionul stiintific desfasurat la Craiova in data de 09.11.2015 a adus in atentia specialistilor in constructii informatii privind „Tehnologii si Materiale avansate in Constructii”.
Simpozionul a avut o inalta tinuta stiintifica, s-a desfasurat pe parcursul unei zile si a inglobat un volum mare de materiale de informare prezentate de reprezentantii firmelor participante. La simpozion au participat membri ai Filialei Oltenia a Auditorilor Energetici pentru Cladiri, reprezentanti ai CCO – Cluster Construct Oltenia, ai AROTT – Asociatia Romana de Transfer Tehnologic si actori principali ai domeniului constructii si instalatii din regiune.
Astfel in deschidere reprezentantul firmei INICAD DESIGN a facut o prezentare cu tema: „Utilizarea programului ATENA în proiectarea/expertizarea structurilor din beton armat”, program care solutioneaza o serie de probleme ale cladirilor noi si existente.
Pe langa analiza statica si dinamica a structurilor, programul in sine pune la dispozitia utilizatorilor si posibilitatea de a modela dezvoltarea caldurii de hidratare in timpul turnarii betonului si efectul sau asupra contractiei, fluaj si/sau fisurarea initiala a betonului, analiza si post-procesarea 3D, analiza neliniara a structurilor.
Reprezentantul firmei GIMSID a prezentat avantajele folosirii in constructii a solutiei tehnice de hidrocurățare și hidrodemolare a structurilor de beton armat, ca o continuare a prezentarii programului de calcul ATENA care ajuta expertii tehnici sa redacteze solutiile de consolidare a elementelor structurale ale cladirilor.
Deoarece in timpul existentei unei cladiri pot aparea probleme in structura, schimbari de destinatii, etajari, etc. este nevoie de interventii asupra elementelor de rezistenta. Unele interventii pentru consolidare presupun indepartarea unui strat de beton existent, armare suplimentara si returnare beton. Inlaturarea straturilor de beton se face cu pompe de mare presiune (2500 bar) pe baza de apa care pe langa faptul ca inlatura betonul existent curata si nu deterioreaza armatura existenta in element. Astfel nu se produc degradari mari, vibratii si armatura existenta nu are de suferit.
Aceasta tehnologie foarte avansata poate fi folosita si la curatarea peretilor rezervoarelor, decantoarelor de apa, taierea pardoselilor de beton etc. Timpul de realizare este scurt si are rezultate foarte bune.
In continuarea reprezentantii firmei Sika au prezentat „Tehnologii de consolidare a structurilor cu sisteme compozite Sika”.
Utilizarea acestor tehnologii pe baza de tesaturi de fibre de sticla sau carbon, foarte practice, conduce la marirea capacitatii portante a elementelor structurale –stalpi, grinzi, pereti, plansee, nu afecteaza arhitectura existenta si sunt relativ usor de aplicat. Structura consolidata atinge rezistenta mare intr-un timp scurt.
Firma Sika pune la dispozitia specialistilor si programe de calcul al elementelor consolidate cu tesaturi.
Ultima prezentare a evenimentului a avut ca tema programul NEMETSCHEK: „Allplan BIM – soluția optimă de proiectare integrată: arhitectură, construcții civile și poduri, instalații, eficiență energetică”.
Conform celor prezentate, tendinta este ca pana in anul 2018 sa se lucreze numai cu programe de proiectare integrate B.I.M. in care fiecare dintre specialistii participanti la un proiect pot sa gestioneze activitatea prin platforma de proiectare si schimb de date prin proiect integrat.
Acest program se adreseaza si auditorilor energetici pentru cladiri avand si modulul de evaluare energetica.
Programul pune la dispozitia utilizatorilor facilitatea de analiza economica si dispune in plus de posibilitatea de proiectare a sistemelor ecologice de generare a energiei: panouri solare si panouri fotovoltaice. Utilizand acest program se pot predimensiona cele doua tipuri de solutii energetice ecologice.
Intr-adevar a fost o zi castigata.
Cu deosebita consideratie,
Biroul Filialei OLTENIA:
Presedinte: Madalina Calbureanu
Vicepresedinte: Dumitru Calina
Secretar: Florian Calin