Rezultatele sondajului efectuat în cadrul proiectului X-tendo


Sondajul efectuat în cadrul proiectului X-tendo în rândurile utilizatorilor finali din cinci țări (printre care și România) arată că aceștia apreciază că cele mai importante aspecte de conținut în viitoarele certificate de performanță energetică a clădirilor sunt legătura cu cartea tehnică a clădirii, opțiunile de finanțare a lucrărilor de renovare energetică și indicatorii de confort.

Înțelegerea perspectivelor utilizatorului final este crucială pentru dezvoltarea și implementarea de noi caracteristici pentru certificatele de performanță energetică (CPE). Fără o perspectivă completă asupra a ceea ce doresc și au nevoie utilizatorii finali pentru următoarea generație de CPE-uri, va fi dificil să se utilizeze eficient aceste noi caracteristici. X-tendo a realizat un sondaj cu proprietarii și ocupanții de clădiri din Danemarca, Grecia, Polonia, Portugalia și România cu privire la nevoile, așteptările și opiniile lor cu privire la caracteristicile inovatoare ale CPE-urilor de nouă generație.

Sondajul a furnizat un set bogat de informații și multe rezultate diferite pentru fiecare caracteristică. Acestea au fost grupate în cinci categorii: (i) date demografice (vârstă, educație, ocupare, statutul familiei), (ii) statutul de funcționare / tip de clădire (casă unifamilială, casă multifamilială, chiriaș, proprietar), (iii) locație (iv) existența CPE și nivelul de renovare și (v) situația financiară / conștientizarea problemelor legate de energie.

Există răspunsuri variate în funcție de vârstă, serviciu, funcție, situație financiară și altele, iar interesul pentru caracteristici specifice variază între categoriile de utilizatori finali. De exemplu, tinerii sunt mai interesați de tehnologiile inteligente și de o bună calitate a aerului interior (în special familiile cu copii), în timp ce grupurile mai în vârstă par mai interesate de confort, consumul real de energie, documentația clădirilor și de informațiile privind renovarea în general. Diferențele dintre răspunsurile proprietarilor și ale chiriașilor nu au fost atât de mari, iar zona în care locuiesc pare să facă o diferență mică în percepția lor asupra diferitelor caracteristici. Când privim situația financiară, este clar că cei care se luptă financiar sunt mai interesați de caracteristicile care îi ajută să economisească bani.

În ceea ce privește caracteristicile CPE-urilor, cărțile tehnice, opțiunile de finanțare și confortul sunt cele mai relevante caracteristici, urmate de recomandări personalizate și de ghișee unice.

Majoritatea utilizatorilor finali sunt familiarizați cu tehnologia inteligentă și cred că aceasta poate îmbunătăți confortul și economisi energie în casele lor, dar există îngrijorări legate de confidențialitatea și securitatea datelor partajate. Poluarea aerului exterior a fost considerată moderat interesantă, deoarece este posibil să nu dețină o prioritate ridicată pentru alte țări care nu au probleme grave de poluare a aerului. Același interes moderat a rezultat pentru încălzirea centralizată, potrivită pentru țările în care rețelele de termoficare au fost extinse și sunt accesibile utilizatorilor finali.

Pentru rezultatele detaliate ale sondajului, consultați documentul elaborat în cadrul proiectului (atasat mai jos) și pe site-ul proiectului x-tendo.eu.

Raport rezultate detaliate ale sondajului .pdf

© 2024 Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. Toate drepturile rezervate.

Site dezvoltat de Cristian Tismanaru.