Timbrul holograf pe certificatele energetice – o initiativa ilegala


timbru-holografic-ilegal

Referitor la initiativa Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania de a pune timbre holografice pe certificatele energetice eliberate de catre auditorii energetici membri AIIR, timbre care au insemnele AIIR si OAER (Ordinul auditorilor energetici, subordonat AIIR), sub motivatia ca aceste timbre asigura securizarea certificatelor energetice si le confirma autenticitatea, punctul nostru de vedere este urmatorul:

1. Din perspectiva legislatiei privind performanta energetica a cladirilor, certificatul initiat de catre AIIR-OAER este diferit de modelul prevazut de aceasta legislatie, elementul de diferentiere constând in timbrul holograf.

2. Din perspectiva legislatiei concurentiale, intrucat demersul AIIR induce in rândul consumatorilor ideea falsa ca certificatele fara timbru holograf nu sunt valabile, aceasta diferentiere conduce la acapararea pietei si atrage in mod ilegal beneficiarii catre AIIR.

3. In plus, AIIR face din emiterea acestor certificate o sursa de venit din cotizatii si timbre, obligând, pana la urma, auditori energetici sa se inscrie in AIIR ca sa poata cumpara aceste timbre pentru a-si putea desfasura activitatea pe piata.

Sustinerea, chiar in corespondenta cu MDRAP (adresa nr. 273/12.03.2014 transmisa de AIIR pe mail conducerii ministerului si subsemnatei), a premisei ca certificatele fara timbru ar putea fi false nu face decat sa intareasca ideea ca AIIR incearca sa induca si in piata aceasta premisa in scopul de a-si elimina concurentii sau a-i obliga sa le aduca venituri in plus, prin plata timbrului si a cotizatiilor. Daca nu era asa, o consultare prealabila cu factorii din piata (minister, ISC, alte asociatii profesionale, notari, administratii financiare…) ar fi fost cel mai intelept lucru pentru rezolvarea problemei.

Atat AAECR cat si AIIR suntem ingrijorate cu privire la existenta unor certificate falsificate, dar noi credem ca numai Ministerul poate decide un mod de securizare suplimentara, care dealtfel, dupa parerea noastra, nu este necesar. Legitimatia, stampila, semnatura auditorilor, precum si listele de auditori afisate pe site-ul MDRAP, ar trebui sa fie instrumente suficiente de verificare a autenticitatii auditorului si ca urmare a certificatului emis de acesta.

Ceea ce ne ingrijoreaza mai mult, este calitatea indoielnica a unui numar mare de certificate, care submineaza activitatea de audit si certificare pe piata performantei energetice in cladiri si insistam in aplicarea legii 372/2005, reactualizata prin legea 159/2013, de a verifica si sanctiona pe cei care in mod deliberat si repetat emit documente fara verificarea la fata locului a calitatii imobilului, sau care emit certificate cu informatii voit false.

Directia Generala Tehnica din MDRAP ne-a asigurat in mod repetat ca este impotriva acestei initiative si va emite un comunicat oficial in perioada urmatoare, ca urmare a sesizarilor mai multor auditori energetici defavorizati.

Sfatuim auditorii energetici sa nu se angajeze in acet demers ilegal, pentru ca risca sanctiuni din partea forurilor responsabile cu verificarea certificatelor energetice.

Prof. dr. ing. Emilia-Cerna MLADIN

Presedinte AAECR

© 2024 Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. Toate drepturile rezervate.

Site dezvoltat de Cristian Tismanaru.